Снимка: Петър Янков, БДЗП
Снимка: Петър Янков, БДЗП

Повече прелетници, отколкото гнездящи видове бяха установени по време на ежемесечния мониторинг на Атанасовско езеро в средата на юни 2019 г. В разгара си бе гнездовият сезон само на речните рибарки, и то на построените от природозащитниците изкуствени платформи. Повечето от саблеклюните бяха все още на двойки и много малко от тях мътеха или имаха малки. Такова бе положението и при кокилобегачите, морските дъждосвирци, белочелите рибарки, обикновените калугерици и белите ангъчи.

В същото време в езерото освен традиционните повече от 500 розови пеликана, пребиваваха и 315 черноопашати крайбрежни бекаса, 187 малки червеноноги и 171 големи червеноноги водобегача. „Нормално“ всички те трябваше да са далеч на север от Атанасовското езеро по това време на годината. Необичайната картина бе „изпъстрена“ и от други такива странни за месец  юни видове, като малък и голям зеленоноги водобегачи, малък и голям горски водобегачи, и „за капак“ – 144 червени ангъча!

Всичко това показва, че гнездовият сезон при основните видове птици в езерото закъснява с поне 10-14 дни, но и че Атанасовско езеро продължава да изпълнява много важната си функция на място за струпване през лятото на неразмножаващи се птици от редица северни видове, които намират тук достатъчно храна и спокойствие.

Лопатарките (от видеото) пък гнездят в смесена колония в защитена местност „Пода“, но всеки ден прелитат над Бургас, за да се хранят обилно в Атанасовско езеро.