Антон Дончев представи в Царево „Трите живота на Кракра”
Антон Дончев представи в Царево „Трите живота на Кракра” / netinfo
Академик Антон Дончев представи днес в Царево книгата си „Трите живота на Кракра”. Авторът на „Време разделно”, най-издавания български роман за последните сто години, с тираж над един милион екземпляра в България и 2,5 милиона в чужбина, исполинът на литературата, както го наричат негови колеги бе приет топло в препълнената зала на читалище „Георги Кондолов” и лично посрещнат от кмета на Царево Петко Арнаудов.

В книгата си „Трите живота на Кракра” Антон Дончев акцентира вниманието си върху легендарната фигура на Кракра Пернишки, един от военачалниците на Самуил, който заедно със своите сподвижници 50 години се бори срещу най-силната империя на света - Византийската, и устоява на набезите на най-гениалния император на Византия тогава Василий ІІ, наречен Българоубиец. Писателят разказва за духа, волята и патриотизма на българския народ.

„Това е една поема за величието на българския дух и загадката на човешката личност, за невидимите механизми на движението на една нация и ролята й в бъдещото развитие на Европа. В „Трите живота на Кракра” Антон Дончев продължава темата, за която пише в епопеята „Хан Аспарух”-така представи книгата пред читателите в Царево издателят Иван Гранитски.