7-годишният Емануил Кармине шампион в международния форум "матемакита без градини"
7-годишният Емануил Кармине шампион в международния форум "матемакита без градини"
В състезание с участници от 15 държави, Емануил Кармине с швейцарска кръв, от Варна беше сред 20-тимата финалисти в престижния форум

кармине

7-годишният Емануил Габриеле Кармине получи признанието на водещи математици от цял свят по време на ежегодния престижен форум в Несебър. Той е с швейцарска кръв, но българче от Варна и беше сред 20-мата финалисти. 

кармине


С награждаване на победителите в амфитеатъра в стария град, днес официално приключи международното състезание "Математика без граници". 

кармине


Другият малък,голям математик, който впечатли със знания и застана на трето място в класирането е 6-годишният Мартин Матов. Той е световен шампион по математика от форума в Банкок, Тайланд. 
В състезанието участие взеха 1200 ученици от 1 до 12 клас от 15 държави, състезаващи се за индивидуално и отборно класиране.
Освен от България, на финала тази година имаше представители на Словения,Украйна, Киргизстан, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Филипините.
Участниците в Международния турнир засадиха розова градина в Несебър като символ на края на поредното издание на надпреварата. 
Купата на кмета получиха Кристиян Гендрано от Филипините и Демира Недева от България. Заради организационна и мотивираща роля призове взеха учителите Шахла Алиева от Азербайджан, Решилда Виламе от Филипини и Стоян Десков от България.