Джузепе Консоло представи книгата си "Истината" в Бургас
Джузепе Консоло представи книгата си "Истината" в Бургас / netinfo
Проф. Джузепе Консоло представи своята книга "Истинатата" в Бургас по покана на партия АБВ
Проф. Джузепе Консоло да стане български гражданин. Това предложение получи днес италианският адвокат на Сергей Антонов, който успя да опровергае българската следа в процеса за прострелването на Папа Йоан Павел II във Ватикана. На ключовата дата 13 май, когато се навършват точно 37 години от покушението, той представи в Бургас книгата си "Атентатът срещу Папата Истинската история".  Заедно с него на представянето пристигна посланикът на България в Италия в тези години - Людмил Попов.

Консоло
netinfo


"Много хора допринесоха за свободата на Сергей Антонов и за изчистването на името на България. Мнозина от тях, вероятно никога няма да станат известни. По-важното е, че те доказаха, че България може и трябва да се бори за правата на гражданите си. Проф. Джузепе Консоло с риск и до днес за своята сигурност, при неописуем натиск и дори агресия тогава, успя да изведе правдата "на светло", без страх. Тези неща не бива да бъдат забравяни. Благодаря на проф. Консоло за изключителното мъжество, професионализъм и сила, с които е успял да изчисти името на страната ни. Въпреки всичко, което е изживял, той остава верен на истината". Това каза при представянето на автора, председателят на ОС на Международния институт по сигурност и сътрудничество - Румен Петков. Бившият вътрешен министър сподели, че книгата на проф. Консоло е била изчерпана от тираж още преди нейното представяне. Авторът обаче е дарил хонорара от продажбите й на Софийския университет. В знак на признателност Румен Петков подари на италианския адвокат издание на специална пощенска марка по повод 140-та годишнина от Освобождението на България, издадена от българската и руската филателии.

Румен Петков
netinfo


По думите на проф. Консоло настиск има и днес, тъй като съмнението за съучестието в атентата на тримата обвинени тогава българи все още съществува. "Ето защо е важно и ви призовавам, не само аз, но и всички вие, които слушате или четете моята история да бъдете посланици на истината. Тя трябва да стигне до много хора!", каза още авторът. 
"Впечатлени сме от това как един италианец е защитавал нашите сънародници и държава. Как говори с любов за страната ни и прави всичко възможно да изчисти името на страната ни от последните останали съмнения за някакво участие в това дело. През 1981 г. при две различни политически системи и в разгара на Студената война, се е изисквало голяма смелост и мъжество от ваша страна да застанете на страната на правото. Достойно държание за един българин". С тези думи адвокат Георги Сталев отправи официално предложение към проф. Консоло от името на бургаски граждани и като общински председател на партия АБВ да помисли върху възможността да приеме българско гражданство. Групата инициатори на поканата изрази пълна готовност за съдействие и подкрепа в тази посока. 

консоло
netinfo

Авторът получи специални приветствия и благодарности от Община Бургас и от Общинския съвет, в лицето на зам.-председателя на спортната комисия Антон Коджабашев.
Проф. Консоло представи книгата си в града със съдействието на Българското дипломатическо дружество, Национална асоциация за международни отношения, Международен институт за сигурност и сътрудничество, с активното участие на г-н Людмил Попов, временно управляващ посолството ни по време на следствието срещу Сергей Антонов и издателството към Софийския университет "Св. Климент Охридски".