Шест милиона борчове има най-солидният длъжник на НАП-Варна
Шест милиона борчове има най-солидният длъжник на НАП-Варна / Дарик Варна
Близо 200 фирми са поставени под наблюдение от териториалната дирекция на НАП Бургас. Дружествата са с дейност търговия и стопанисване на питейни заведения по Южното Черноморие. Установено е, че в обектите са регистрирани фискални устройства, отчитат се обороти, но  упорито се избягва регистрация по ЗДДС, когато достигнат прага от 50 000 лева за задължителна регистрация по този закон.
 

Обвиненият за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски


Същевременно във фирмите се назначават работници, понякога и на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но за повечето не се подават декларации за осигуряването и не се внасят дължимите осигурителни вноски. В хода на анализите и наблюденията са установени още и нереално ниски, а на някои места и нулеви обороти на магазини и заведения с голяма посещаемост.  
 

Кристиян Бойков е виновен за теча в НАП, категорични са от прокуратурата


„Налице е потенциален риск от невнасяне в бюджета на дължими задължения в размер на милиони левове. Поради липса на активи, дълговете не могат да се обезпечат и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват и управляват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и даже не предполагат за активната дейност на „техните обекти“ . Установени са и случаи, в които „собствениците“ са починали лица или лица, които от години са извън страната. Предприемаме активни действия, включително  и съвместно с полицията, за да защитим хазната от умишлено невнасяне на дължими данъци и осигуровки“, коментира директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Бургас Пенка Жекова.