Жандармеристи и гранични полицаи се включват в гасенето на пожара в парк „Рила”
Жандармеристи и гранични полицаи се включват в гасенето на пожара в парк „Рила” / netinfo
20 жандармеристи, 30 гранични полицаи и три спасителни отряда от Благоевград, Пловдив и София се включват днес в пожарогасенето в Национален парк „Рила”, съобщиха от Министерството на вътрешниет работи.

Рано тази сутрин спасителите са преминали инструктаж с конкретни задачи за работата в района на пожара. Екипите са оборудвани с моторни резачки и ще прокарват просеки за пресичане пътя на огъня в определените от Кризисния щаб участъци.

Пожарът, който пламна преди два дни, все още не е локализиран. В гасенето му участват екипи на НС „ПБЗН”, полицията, МИС, лесническите дружества и местни гасачески групи, каза Петър Самарджиев, директор на териториалната дирекцията на Гражданска защита - Благоевград.

Пожарът е на около 30 км от града.

В момента горят около 300 дка иглолистни гори и над 1000 дка широколистна гора и храсти, поясни Самарджиев. По думите му огънят е ограничен от всички страни и не се разраства, но е възможно вятърът да разшири периметъра му.

Няма опасност за резерват "Парангалица", водохранилище “Белмекен” и вилите в района, каза още той.

Припомняме, че в късния следобед вчера по време на пожарогасенето пострада полицай от Районното управление в Благоевград, който е настанен в болницата в областния център със скъсани коленни връзки.