Над 2000 участници ще пеят и танцуват на фестивала "Пирин пее"
Над 2000 участници ще пеят и танцуват на фестивала "Пирин пее" / Снимка: Община Разлог
Традиционният събор за народно творчество „ Пирин пее” бе открит днес  в местността „ Предел” край Разлог. Днес и утре на четирите сцени ще се надпяват и танцуват над 2000 участници от 14- те общини в Пиринско. Съборът се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори са Областна администрация Благоевград и Община Разлог.

Събитието започна в 9.00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора. От 20:30 часа на главната сцена ще се проведе концерт на фолклорни групи от община Разлог и оркестър „ Роял бенд” със солист Кинче Вълчева и изявени изпълнители от региона.

В неделя съборът ще започне отново в 9:00 часа, а в 11:00 часа ще бъде проведен тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Илинденско-Преображенското въстание. В 12:30 часа е заключителният Гала концерт на участниците и закриване на 15-ия събор на народното творчество.

Над 10 000 се очаква да са гостите, които ще се наслаждават на изпълненията на фолклорния празник.

За да се улесни придвижването на хората, които желаят да посетят събора, Община Разлог организира безплатен транспорт през двата дни на провеждането му. С цел безопасността на посетителите са въведени и ограничения в движението на моторни превозни средства. Днес от 8:00 до 23:00 часа и утре от 8:00 до 16:00 часа ще бъде преустановено движението в участъка от ресторант „ Предел” до отбивката за ски писта „ Кулиното”. Движението на автомобилите ще се осъществява по обходен маршрут, а именно стария път на Предел. Ще бъдат пропускани само МПС-та с товароносимост  над 3.5 тона, като ще бъдат конвоирани от органите на реда по график.

Съборът „ Пирин пее” се провежда веднъж на четири години и е сред най- старите в страната ни, който съхранява многовековната култура на българския фолклор.