Водят спешни преговори за прехвърляне на Механото и Електрото
Водят спешни преговори за прехвърляне на Механото и Електрото / Дарик - Благоевград

Ректорското ръководство на ЮЗУ "Неофит Рилски" ще изпрати писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки с искане да бъде разгледана точката за предоставяне сградата на Механотехникум на висшето учебното заведение. Въпреки, че преписката бе заложена за гласуване на 13 август, тя бе свалена от дневния ред на заседанието на служебно правителство.

Идеята е, ако сградата на училището бъде прехвърлена на ВУЗ-за там да се обособи модерна учебна база за кандидат-висшистите. Стъпката за реабилитиране на точката бе обсъдена на разширен Ректорски съвет, който се проведе днес. По време на срещата, в която участваха деканите на различните факултети към ЮЗУ "Неофит Рилки" обстойно бе обсъден проблемът с инфраструктурата на учебното заведение, тъй като в момента има обособени 8 учебни корпуса, разпръснати из Благоевград. Ректорът проф. д.н. Иван Мирчев предложи няколко варианта за справяне със сложната ситуация, с цел улесняване на студентите и свиване разходите на университета. На срещата бе обсъдена готовността ЮЗУ да освободи всички сгради в центъра на града, без VI УК, ако в замяна получи за учебна база Електрото и Механото, чиито сгради са съседни и се намират в близост І учебен корпус и ректората. В случай, че подобна стъпка бъде направена в района ще се обособи учебен кампус. По време на ректорския съвет бяха обмислени различни варианти, предвиждащи евентуалното освобождаване на студентския стол и театралната зала, помещаващи се в сградата на III УК.

Предвид, че ако сградта на Стопански университет бъде освободена от ВУЗ-а, там ще бъдат ситуирани Административен съд и Окръжна прокуратура, ректорът проф. Иван Мирчев подчерта, че трябва да се намери вариант, оптимален за всички страни. Проф. Мирчев докладва за провеждани срещи с общинското и областното ръководство, както и със служебния премиер Георги Блзнашки, пред които са изложени проблемите на университета, както и варианти за тяхното решаване. Предстои обособяването на университетския кампус да бъде обсъден и на среща между съветникът на премиера и декан на Стопански факултет проф. д-р Ганчо Ганчев и областният управител Димитър Димитров.

На дневен ред бе поставен и въпросът с намерението в сградата на Механотехникума да бъде създадена детска градина. Според ръководството на ВУЗ-а може да се помисли за обособяване на детско заведение, което да приема деца от квартал "Освобождение" на друго място. "Освен това, доколкото имам информация в Благоевград няма неприети деца в детски градини", заяви проф. д.н. Иван Мирчев. Имотът, върху който се намират Електрото и Механото, е публична държавна собственост.

Преди около седмица кметът на Благоевград Атанас Камбитов изпрати спешно писмо с искане за прехвърляне на част от имота на Общината, където да бъде направена детска градина.

От Ректорския съвет са на мнение, че сградата не е пригодена за детска градина и би било трудно да се обособи такава на място.

Въпросът с прехвърлянето на имота бе поставян многократно пред бившият областен управител Муса Палев, но казусът не бе решен.