Владимир Димитров: Приключи периода на феодализация на отделенията в МБАЛ - Благоевград
Владимир Димитров: Приключи периода на феодализация на отделенията в МБАЛ - Благоевград / netinfo
С последните събития, при които голям брой специалисти в МБАЛ – Благоевград бяха уволнени, се слага край на феодализацията на отделенията в здравното заведение. Това заяви на пресконференция областният управител Владимир Димитров след среща с ръководството на болницата.

Директорът на лечебното заведение д-р Петър Гайдарски е пояснил, че в много от отделенията с години не са провеждани конкурси за завеждащи. По думите му в момента в болницата има началници на отделения, които заемат поста повече от 20 г, без да показват амбиции за развитие.

Пред областния управител д-р Гайдарски е признал, че не са малко случаите, в които е бил подлаган на натиск от страна на завеждащи отделения.

Директорът на болницата приема сегашния акт на бунт не като разчистване на сметки, а като форма на лично и професионално освобождаване, заяви Димитров. Той допълни, че подкрепя ръководството на лечебното заведение в намерението му да бъдат проведени конкурси за началници във всички отделения, като кандидатите да бъдат равнопоставени.

В момента заплатите в МБАЛ – Благoевград са на едно от първите места сред областните болници в страната. Средната работна заплата е 542, 52 лв. на месец, като висшият персонал взима по 957, 20 лв.

За последните три години в благоевградското здравно заведение са инвестирани около 1 200 000 лв. за апаратура и над 2 000 000 лв. за ремонтни дейности, припомни Владимир Димитров.