Съдия Магдалена Жбантова е новият кандидат за председател на Районен съд – Гоце Делчев
Съдия Магдалена Жбантова е новият кандидат за председател на Районен съд – Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова

Съдия Магдалена Атанасова Жбантова-Стефанова е единственият кандидат за административен ръководител на Районен съд - Гоце Делчев в обявената трета поредна процедура за избор от ВСС. След изтичане на двата мандата на досегашния председател Мария Карагьозова, бяха проведени два неуспешни избора, в които кандидатите Стоян Хаджиев и Васил Петров, след изслушване във ВСС не успяха да съберат необходимия им минимум гласове.

Съдия Жбантова е подала документите си за участие в конкурса в края на месец юли. Към тях са приложени имотна декларация, автобиография, както и концепция за работата на Районния съд в Гоце Делчев. 19 години е професионалният опит на съдия Жбантова. В своята концепция тя е посочила, че ще продължи да надгражда утвърдените добри практики, постигнати от целия съдебен състав на Районния съд, както и че ще въвежда новости съгласно законовите разпоредби. Магдалена Жбантова е с много добра атестация от ВСС, а в становището на комисията по професионална етика при РС - Гоце Делчев, нейните колеги - съдиите Костадин Попов, Стефан Шарланджиеви Валентин Божинов я определят професионалист със задълбочена, добросъвестна и отговорна работа. Съдия Жбантова е омъжена и е майка на две деца.

Очаква се тя да бъде поканена за изслушване от членовете на ВСС през есента, след което ще бъдат обявени резултатите от тази трета конкурсна процедура за избор на председател на Районен съд - Гоце Делчев.