Свилен Нейков призова спортните клубове да кандидатстват с проекти за финансиране
Свилен Нейков призова спортните клубове да кандидатстват с проекти за финансиране / netinfo

Ръководствата на спортните клубове трябва да кандидатстват за финансиране на дейността им чрез разработване на качествени проекти, а в същото време да привличат все повече свои възпитаници. Това препоръча на председателите на спортни клубове и организации в Благоевград ресорният мининстър Свилен Нейков по време на среща, инициирана от Община Благоевград и Областния съвет по наркотични вещества.

Вредните въздействия на наркотиците, тютюнопушенето, алкохола, нарушения режим на хранене и обездвижването сред подрастващите е световен проблем и той трябва да се решава със съвместни усилия от страна на Министерството на спорта, местната власт, неправителствените организации, гражданите и задължително със съдействието на родителите, заяви Свилен Нейков. Той посочи, че въпросът с допинга в спорта и мотивирането на децата и подрастващите към физически занимания и спорт като средство срещу вредните въздействия е бил дискутиран на Втория конгрес на ЮНЕСКО, проведен преди седмица в Париж.

За да привлечем децата към спорта обаче, трябва да имаме финансов ресурс и добра спортна база, смята министър Нейков. Според него именно затова освен заложените в бюджета средства за спортните клубове, ръководствата им трябва и сами да търсят допълнително финансиране. 

Популяризирането на спорта сред подрастващите трябва да бъде задача на педагозите в училища и университети, треньорите и отговорните институции, убеден е спортният министър.

Свилен Нейков призова спортните клубове да кандидатстват с проекти за финансиране
netinfo

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов обяви, че като член на междуведомствената комисия се е запознал с отчета за дейността на спортните клубове в региона през 2008 г. и не е останал удовлетворен от постигнатото. Описаните в отчета дейности са по-скоро с пожелателен характер и не навлизат в съзнанието на контингента, на който трябва да въздействаме, коментира той. За тези резултати отговорност носят не само клубовете, но и всички институции, имащи отношение към физическото възпитание на децата и подрастващите, каза още доц. Каменов.  

Заместник-министърът призна, че в Благоевградска област предизвикателствата пред спортните клубове и педагозите не са малко с оглед на производството и разпространението на наркотични вещества, по които регионът е на едно от първите места в страната, но и на тази ситуация може де се противодейства с общи усилия.

Община Благоевград и Общинският съвет не стоят встрани от спорта, заяви от своя страна заместник-кметът по хуманитарната дейност д-р Валентин Василев, който припомни, че в рамките на настоящата година за първи път в кметската хазна са заложени средства за спорт в размер на 120 000 лв., разпределени сред спортните клубове. 

Свилен Нейков призова спортните клубове да кандидатстват с проекти за финансиране
netinfo

Председателят на Областния съвет по наркотични вещества д-р Теменужка Любенова изрази задоволство от формата на срещата и подчерта, че в община Благоевград има добра среда за развитието на превенцията срещу наркоманиите в лицето на представителите на съвета, председателя на местния парламент Костадин Хаджигаев и заместник-кмета д-р Валентин Василев.

Според д-р Любенова в България трябва да бъде приложена добрата практика от развитите европейски страни и САЩ учениците да се изследват за наркотични вещества поне два пъти годишно, както и да бъде заделян процент от бюджета на спортния тотализатор за превенция сред децата и подрастващите. Д-р Любенова припомни, че през октомври Областният съвет издаде бюлетин със заглавие "Спорт - бъди независим!", в който бе представена дейността на 13 спортни клубове за деца.

На срещата присъстваха представители на почти всички спортни клубове в община Благоевград, педагози и общински съветници.