/ iStock/Getty Images
Областната епизоотична комисия определя област Благоевград като санитарна зона с висок риск
Благоевградска област вече е високорискова по отношение на Африканската чума по свинете. До 10 септември, хората могат да умъртвят доброволно животните си, предава БНР.

Дезинфекцират задните дворове в Кресна заради чумата по свинете (СНИМКИ)

Решението беше взето на заседание на епизоотичната комисия към областния управител. Извънредните мерки в 3 и 10-километровата зона около Кресна, където беше обявено първото и единствено засега огнище на заболяването при домашно прасе, са изпълнени на 100%, заявиха от областната дирекция на БАБХ. 

Няма напрежение сред стопаните в Кресна заради Африканската чума

В 422 стопанства са умъртвени доброволно 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде обявена за високорискова. „Благоевградска област е на две граници - с. Македония и с Гърция, минават два международни пътя - за Гърция и за Македония.

Кой изхвърли заразено с чума прасе в реката край Кресна?

Областната епизоотична комисия определя област Благоевград като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването Африканска чума по свинете", обясни директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

Потвърдиха случай на болно от африканска чума домашно прасе в Кресна

Кметовете по места се задължават да информират хората, отглеждащи домашни свине с настоятелната препоръка за умъртвяването им. Изплащането на помощта от държавата ще става след представяне на изготвени от кметовете списъци, проверени от областната епизоотична комисия.

Над 70 000 прасета са загробени в Русенско, нов случай на Африканска чума на остров Батин

"От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка", обясни още д-р Бащавелов.
БНР