/ БГНЕС
Служители на Областна дирекция "Безопасност на храните"-Благоевград започнаха дезинфекция в кочините и задните дворове на стопаните от Кресна, отглеждащи свине.

Няма напрежение сред стопаните в Кресна заради Африканската чума

Миналият понеделник в река Струма в Кресна бе открито мъртво прасе, три дни по-късно пробата се оказа положителна за Африканска чума.

БГНЕС

"Даден бе срок до неделя за клане на 135-те регистрирани прасета. „Както виждате положението в Кресна е спокойно, в събота и и неделя хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде със сълзи на очите, работата е свършена на 90 процента, оказаха се към 160", каза кметът на Кресна Николай Георгиев.

Кой изхвърли заразено с чума прасе в реката край Кресна?

Според него, все още няма ясни доказателства, че в Кресна има огнище на африканска чума, а прасето е подхвърлено, смятат в градчето. „Все още полицията и прокуратурата работят по случая“, това е завърши кметът Георгиев. 

БГНЕС

„Тръгваме два екипа с две коли, прибираме карантията, подготвяме се за дезинфекция, това ще стане във всеки един двор, надявам се до 2-3дни да свършим в Кресна“, каза д-р Атанас Григоров от ОДБХ-Благоевград.

Потвърдиха случай на болно от африканска чума домашно прасе в Кресна

Той каза, че са подготвени да умъртвяват прасетата, ако това не са сторили стопаните им, но се надява да не се стигне до там.

БГНЕС

А след приключването в Кресна се захващат с 10-километровата зона, където ще се извършват прегледи на прасетата, но препоръчват на хората да си ги заколят.

БГНЕС

„Вчера заклах три прасета, не са болни, ако са нямаше да ядат, и аз ядох от месото, но не съм чумав, няма чума, целта е да се ликвидира домашният ни бизнес“, каза Методи Кесев от Кресна.
БГНЕС