Спряха от продажба над два тона месо от Гърция
Спряха от продажба над два тона месо от Гърция / снимка: Sofiq Photo Agency

Опит за продажба на 2 тона замразено свинско месо и субпродукти, транспортирани от Гърция  в Петрич, предотвратиха инспектори от Нациоалната ветеринаромедицинска служба.
Месото е придружено от необходимите търговски документи и маркирано, съгласно изискванията на националното ни законодателство, но се предлага в нерегистриран обект - хладилен фургон. 

На собственика на нерегламентирания обект е съставен Акт за административно нарушение по чл.12 „а” от Закона за храните, а продуктите са върнати обратно в Гърция.

В друг обект за търговия на дребно на територията на Благоевград е констатирана продажба на 300 кг. замразено свинско шкембе от Гърция, което се предлага без идентификационна маркировка. Партидата е поставена под възбрана и насочена за унищожаване в екарисаж, а на управителя на обекта е съставен Акт за административно нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

При извършените проверки в останалите региони на страната не са установени несъответствия по отношение на действащото законодателство, във връзка с търговия с пратки суровини и храни с произход Гърция или от други страни-членки, транспортирани през Гърция, уточняват от НВМС.