СДС алармира: “3 години Причкапов отказва общинско жилище на 7-членно семейство”
СДС алармира: “3 години Причкапов отказва общинско жилище на 7-членно семейство” / netinfo

7-членно семейство от Благоевград не може да се добере до общинско жилище вече четвърта година поради общинско безхаберие. За това алармираха от СДС – Благоевград, научили за проблема чрез разкрития наскоро горещ телефон за граждани.

Семейство Икономови е подало документи за настаняване в общинско жилище още от 1992 г., а с решение на местния парламент от 5-ти май 2004 г., то вече попада в графата “крайно нуждаещо се”, съобщи на среща с журналисти председателят на СДС в града д-р Тони Даскалов.

Зорка Икономова, която живее с трите си деца, съпруга си и неговите родители в жилището им, което е двустайно с площ от 52 кв. м., неколкократно е поставяла жилищния си проблем на приемните на кмета на Благоевград Лазар Причкапов и заместника му Кирил Пецев. Сезирала е Комисията по жалбите и петициите към Народното събрание, писала е и писма до президента Георги Първанов.

И от двете институции са отговорили с апел към кметския управник да съдейства на семейството за настаняване в общинско жилище, но за съжаление до момента без резултат.

Последната среща на Зорка Икономова с Лазар Причкапов й оставила горчив спомен като вместо с разбиране, градоначалникът подходил към проблема й с подигравка. Това беше по време на една приемна на 12 януари 2004 г., когато бях бременна в 9-ия месец с третото си дете, а мъжът ми дори беше безработен.

След като мъжът ми бил без работа, защо ги правел тези деца, бе единственият отговор на кмета Лазар Причкапов на моя проблем, каза просълзена Зорка Икономова. След като в България и без това се говори за ниска раждаемост, такова ли трябва да бъде отношението към една многодетна майка, недоумява Икономова.

Общината да изпълни даденото през 2004 г. писмено уверение, че въпросното семейство ще бъде настанено в общинско жилище, настояват от Общинския съвет на СДС – Благоевград.

Списъкът с чакащите за общински жилища, както и с критериите за тяхната подредба трябва да бъде публично достояние, за да се спрат спекулациите по този важен за много хора въпрос, заяви общинският съветник от СДС Давид Сукалински.

Предложенията на местните сини ще бъдат внесени за обсъждане в местния парламент.