Правят бившето X ОУ - Дом за стари хора, разширяват и този в село Падеш
Правят бившето X ОУ - Дом за стари хора, разширяват и този в село Падеш / netinfo
Да бъде разширена услугата Дом за стари хора “Свети Мина” в село Падеш, община Благоевград, гласуваха общинските съветници по предложение на кмета на Благоевград Костадин Паскалев.

Идеята на общинското ръководство е да бъде увеличен капацитета на Дома от 55 места на 137 места, като в сградата в село Падеш да остане да функционира отделение за възрастни с деменция с капацитет 50 места.

Освен това бе прието и предложението в сградата на закритото вече X ОУ да бъде преустроено отделение за стари хора с капацитет 87 места. Финансирането ще се осъществи по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 година.

По данни на ГД ГРАО при МРРБ, 15.3 % от жителите на Община Благоевград са над 60 годишна възраст, като в някои от населените места извън общинския център е особено силно изразено застаряването на населението. В селата Бистрица, Бучино, Габрово, Горно Хърсово, Дъбочица, Дренково, Дъбрава, Делвино, Клисура, Лешко, Лисия, Логодаж, Мощанец, Марулево, Обел и Селище жителите над 60 години са над 50 % от общото население.