Подновиха битката с пожара
Подновиха битката с пожара / Снимка: БГНЕС
Тази сутрин стотици огнеборци подновиха битката с огромния пожар, който втори ден бушува в района на Кресненското дефиле. Пламъците обхванаха близо 7000 дека смесена гора.

През нощта огънят е приближил кресненското село Ощава. Благодарение на пожарникарите и доброволци, населеното място, в което живеят около 70 възрастни хора, е спасено от огнения обръч. Снощи жителите на Ощава, както и живеещите в симитлийското село Сенокос, са евакуирани. Те са настанени в кметства, в къщи за гости и при роднини. Днес ще бъдат допуснати да се приберат за кратко, за да нагледат домовете си и да нахранят животните си. След това отново ще бъдат изведени на безопасно място.

Заради огнената стихия в момента е спряно електроподаването към Големия тунел в Кресненското дефиле.

На мястото на огнената стихия тази сутрин бе и вътрешният министър Валентин Радев. 

"Няма опасност за населените места в момента. Направена е организация физически здравите жители на селищата да се върнат в домовете си, за да нахранят животните си. Но после трябва да се оттеглят надолу, защото опасността не е преминала. На място има два медицински екипа, засега няма пострадали хора. Няма проблем с водата и с водоноските. Благодаря за добрата организация за справяне с природната стихия на областния управител на Благоевград”, каза на брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

Осигурено е полицейско присъствие за охрана на имуществото на хората. Полицията ще пази собствеността им, докато пожарникари, армия, местни хора и горски служители успеят да овладеят този пожар.