/ iStock/Getty Images
"Паркът за танцуващи мечки край Белица отваря врати за посетители на 19 април - вторник", каза неговият управител Димитър Иванов.

Ледени изкушения разхлаждат обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица (СНИМКИ)

Продължителната зима забави отварянето на парка тази година, който по традиция приема посетители от първите дни на април. Всички деветнадесет обитатели на мечия парк вече са будни, посочиха от парка.

"Почти всички тази година са заспали зимен сън. Двама от тях - Теди и Рику, които са и най-младите мечки в парка, и тази година са пропуснали зимния сън, но вече се проявяват признаци и вероятно следващата година ще заспят, каза Димитър Иванов. Тази година възрастният мечок Добри е заспал зимен сън, за разлика от миналата година, отчетоха от парка и посочиха, че мечокът е на възраст 35 години, при продължителност на живота на мечките в естествена среда около 22 години. 

"След събуждането на мечките, гледачите в парка прилагат диета, която съобразяват с всеки обитател. Захранването започва няколко дни след събуждането, след което се предлагат зеленчуци и протеини. 

Мечката Рони се събуди от зимен сън и е готова да посрещне пролетта (СНИМКИ)

Гледачите наблягат на диета, която максимално да се доближава до храната на мечките в дивата природа", посочи Димитър Иванов. "Мечките получават марули, краставици, а от кореноплодните обитателите на парка получават моркови.

Ядките в менюто са орехи, с което се замества похапването на миналогодишни жълъди, които биха намерили в дивата природа", посочи управителят на парка. След зимния сън мечките получават и риба, а за по-гладните в менюто се включва и хляб.

"Хлябът е нещо, с което те много са свикнали от времето, в което са били танцуващи мечки. С хляба са свикнали и обитателите, които са живеели в зоологически градини и в плен", каза още Димитър Иванов. 
БТА