Отбелязват Световния ден на климата в Благоевград
Отбелязват Световния ден на климата в Благоевград / netinfo
Световният ден на климата – 15 май, ще бъде отбелязан с изложба „Промените в климата – причини и възможни решения” в Историческия музей, съобщават организаторите.

Изложбата е създадена от световната организация Грийнпиис във връзка с реализацията на техния проект „Енергийна революция”. Чрез 21 големи постера в снимки и кратък текст тя представя причините за промените в климата, които са свързани с човешката дейност и посочва начините за преодоляване на вредните последици.

Организатори на събитието са Екологично сдружение „За Земята”, Българска фондация Биоразнообразие и Регионален исторически музей Благоевград. Изложбата е преведена на български език и вече е посетила много градове в България, но в Благоевград гостува за първи път.

На откриването на изложбата ще присъстват деца от ОДК – Благоевград, които заедно с гостите на откриването, чрез специална презентация, ще се запознаят по-отблизо с проблемите, свързани с глобалното затопляне и ще научат повече подробности за прякото въздействие на изменението на климата в България.

Изложбата ще бъде открита в 11:00 часа на 15 май в залите на Историческия музей и ще гостува в Благоевград до 15 юни Организирането на изложбата за промените в климата е част от усилията на БФБ да популяризира някои от проблемите, свързани с опазване на природата в рамките на проекта „Опазване на глобално значимото биоразнообразие на планината Беласица чрез въвличане на местните общности в развитие на екотуризма”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Въпросите, свързани с изменението на климата, все още не се възприемат достатъчно сериозно в нашата страна. Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в периода 2050-2080 г. температурите в България ще се увеличат с 2-5 градуса и така до 50 години климатът тук ще стане субтропичен. Основна опасност при подобна промяна е изчезването на някои традиционни култури, възникването и разпространението на нови за региона болести и вредители, които ще бъдат устойчиви към новите условия.