От днес социално слаби кандидатстват за 270 лв. за отопление през зимата
От днес социално слаби кандидатстват за 270 лв. за отопление през зимата / netinfo
От днес стартира кампанията за подаване на молби за отопление с твърдо гориво – дърва, въглища, брикети, газ и електроенергия за предстоящия зимен сезон, напомнят от Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Благоевград.

Заявленията ще бъдат обработени в 20-дневен срок от подаването им, след което кандидатите ще получат отговор дали са класирани за държавната помощ.

Различното тази година е, че одобрените ще получат 270 лв. вместо ваучери, както беше досега, поясни директорът на “Социално подпомагане” Никола Малаков. Така ще си спестим главоболията от непрестанните проверки по използването на помощта по предназначение, допълни той.

Отговарящите на условията за предоставяне на социалната помощ за отопление вече сами ще решават за какво да похарчат парите.

Миналата година на територията на областта бяха установени 96 случая на злоупотреби с продадени за пари ваучери за отопление, главно в общините Струмяни, Симитли и Гърмен. Според Малаков тези факти не са обезпокоителни, тъй като в голямата си част хората са използвали социалната помощ по предназначение.

По-важно е да помогнем на тези, които въпреки наличието на парите, не могат сами да си доставят избраното гориво, в подобни случаи ще бъдат ангажирани социални работници, заяви още Никола Малаков.