/ Маргарита Петкова
Млади хора от Италия и Македония бяха на работна среща в  СУ „Никола Вапцаров“ - град Хаджидимово, като част от проект по програма  “Еразъм+”, който са включени ученици на възраст от 16 до 18 години от Испания, Италия, Полша, Германия, Франция, Македония и България. 

Темата на работната среща бе „Здраве и добри навици“, а по–късно бе подредена изложба с българска традиционна кухня. Всички участници представиха своите театрални продукции на тема „Приказката, свързана с храната“.

Гостите научиха български думи от областта на националната кухня на българина, традиционната българска народна носия, фрази от ежедневието. Те разгледаха богато подредения кът на традициите и занаятите, който предизвика истинско вълнение и интерес  у тях.

Кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев прие младите хора, които задаваха въпроси и се интересуваха за приоритетите в развитието на града. Гостите посетиха и фабрика за обувки в Хаджидимово, в която са вложени и италиански инвестиции от ДжанпаолоЗуанети.

Младите хора имаха възможност да посетят близкия манастир „Свети Георги Победоносец“ и екопарк – Хаджидимово, а също така Историческия музей в гр. Гоце Делчев, Рилския манастир, областния център Благоевград и зимната столица на България - Банско.

Младите хора с нетърпение очакват следващата работна среща в Полша, през март 2018 година. Директорът на хаджидимовското училище Мариана Боянина и координаторът на проекта Заприна Глушкова изказват искрената си благодарност към всички родители, изразили желанието да бъдат приемни за тази работна седмица.