Министър Найденов дари лични средства за реконструкция на джамията в село Туховища
Министър Найденов дари лични средства за реконструкция на джамията в село Туховища / снимка: МЗХ


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов дари лични средства за реконструкция на джамията в село Туховища, община Сатовча. Земеделският министър посети селото, за да се срещне на място с тютюнопроизводители, които нямаха възможност да присъстват на срещата, организирана  от Асоциацията на тютюнопроизводителите в Гоце Делчев. Министър Найденов увери присъстващите, че държавата застава зад тях и ще защити поминъка им, във връзка с готвените промени от ЕС в директивата за тютюна.

Присъстващите зададоха различни въпроси на министър Найденов, свързани с отрасъл земеделие и го увериха, че това е първият път, в който министър на България посещава селото.

По време на среща с тютюнопризводители в Гоце Делчев Найденов посочи, че е подготвил писмо до еврокомисарите Дачиан Чиолош  и Джон  Дали, с което изразява категоричната позиция на България да застане против готвените промени на директивата за тютюните, които ограничават или забраняват производството на ориенталски тютюн.

„Този сектор ще бъде подпомаган, въпреки икономическата криза, защото трябва да се запази работата на над 200 000 души”, каза министър Найденов. Той допълни, че в бюджета и за следващата година е заложена същата сума за субсидиране на сектора, както и през тази година. „Ако все пак се стигне  до ограничаване производството на ориенталски тютюн, заетите  в сектора ще получат достойни компенсации, които  да им дадат алтернатива за друг поминък”, каза още министърът.


На срещата присъстваха също народните представители Георги Андонов от ПП „ГЕРБ” и Димчо Михалевски от „Коалиция за България”, областният управител на Благоевград Костадин  Хаджигаев и председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите  в България Цветан Филев.