Кметът на Белица даде ифтар за над 70 души, мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза
Кметът на Белица даде ифтар за над 70 души, мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза / Снимка: Община Белица

Кметът на Белица Радослав Ревански организира вечеря-ифтар, по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На тържествената вечеря, която бе в местно заведение присъстваха над 70 християни и мюсюлмани от Белица, Пазарджик, Благоевград и София.

Сред официалните гости бяха Районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, Районният мюфтия на Пазарджик Абдула Салих, Районният мюфтия на София Мустафа Избищали, Архиерейският наместник отец Янко Русков, свещеник Николай Варин от Банско и свещеник Николай Попов от Белица. Сред гостите бяха още представители на местния бизнес, общински съветници, цялото общинско ръководство и главният инспектор на полицейско управление в Белица Атанас Иванов.

Кметът Радослав Ревански изрази задоволството си от факта, че вечерята-ифтар бе уважена от толкова хора от различни религиозни общности и пожела на всички да бъдат единни в ежедневието си и да празнуват заедно празниците си, така както са го правели нашите деди. Той сподели, че е убеден, че уважението към двете вероизповедания, християни и мюсюлмани, няма цвят и политическа украса, затова обществото ни трябва да живее в мир, благоденствие и разбирателство. В рамките на една седмица Ревански осигурява вечеря във всяка джамия в населените места на общината.

През Свещения за мюсюлманите месец Рамазан, вярващите се въздържат от вода и храна от ранни зори до залез слънце. Тази година мюсюлманите ще празнуват Рамазан байрам на 5,6 и 7 юли.