Кирил Манов: Няма пропуск в работата на инструкторите при инцидента с падналото в парка дете
Кирил Манов: Няма пропуск в работата на инструкторите при инцидента с падналото в парка дете / Дарик, архив

Детето, което пострада, след като падна от мост във въжения парк край Благоевград, е минало задължителен инструктаж. То е паднало от два метра, докато правило опит да се обърне и да постави обезопасителните халки на коланите. Това заяви Кирил Манов, главен инспектор "Сигурност и обществен ред" в Община Благоевград.

Инцидентът е станал пред погледа на инструкторите. Днес на работа са били само трима инструктори плюс един, който се е обучавал, а по изискване в толкова голям парк на смяна трябва да са шестима служители. Майката на момиченцето пък е била на кафе в близкото заведение и е пристигнала при детето си, едва след като то е излетяло от моста.

Днес по време на инцидента на моста е имало близо 30 малчугани. Въпреки това от общината са категорични, че няма пропуск и грешка от страна на служителите в парка.

Въженият парк няма да се затваря. Служителите там ще се увеличат до шест души. Но на практика през уикендите, когато има най-много малчугани, няма как до всяко от тях да има инструктор. На всеки малчуган се прави инструктаж и му се обяснява къде може да се качи и как да минава безопасно по въжените мостове, уточни Манов.

„По отношение на сигурността на въжения парк гарантирам на 100%. Всички съоръжения в него са изправни. Проблемът не е нито в тях, нито в нашите служители", увери Манов. Той призна, че има родители, които оставят децата си в парка и отиват на кафе, оставяйки децата си на грижите на инструкторите.