/ Дарик
Календарът „Корените на Разлог“, в който са представени автентични народни носии от Разложкия край ще бъде представен официално този петък  на 7 декември, от 17:30 часа в читалище „15 IX 1903“- Разлог. 

По-лесен достъп до услуги в община Разлог

По време на събитието жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на усмихнатите лица  на младите момичета от календара, които на живо ще представят красотата на автентичните женски носии, намерили място в него. 

Календарът „Корените на Разлог“ е съвместен проект на „Българските корени“ и Исторически музей-Разлог и със съдействието на Община Разлог. Той е посветен на силата на разложката жена-  крехка и нежна на вид, но силна духом.

Пример за това е баба Магдалина Юрукова, която при разгрома на Илинденско- Преображенското (Кръстовденско) въстание губи двама  синове и двама братя, които са обезглавени от турския башибозук. Без да пророни сълза дребната, крехка  женица събира главите им в престилката си и ги полага до телата им, за да могат да бъдат погребани по християнски. И до днес баба Магдалина е символ на нечовешката сила на духа на жената от Разлог.

Ученици от Разлог и Сандански станаха посланици на усмивката

Календарът се посвещава и на всички онези жени, запазили и съхранили традициите в този край до ден днешен. Онези жени, които могат да се видят на хорото на Старчевата или на Бабин ден с малките бабинчета, както и на всеки друг празник в града.

„Корените на Разлог“ е календар, запечатал красотата на това кътче земя на Мехомия - в автентичните носии на жените от този край, в усмивките на младите момичета и красивата природа. Това, което се надяваме да сме успели да ви предадем с този календар е и духа на жените от Разлог - силни и непоколебими“, казва Петър Петров, ръководител и фотограф на „Българските корени“.