Изясняват кой е дал разпореждане за работа в 51-ва галерия на рудник Ораново
Изясняват кой е дал разпореждане за работа в 51-ва галерия на рудник Ораново / netinfo
Наличието на взривоопасна концентрация от газ метан в 51-ва подетажна галерия, е най-вероятната причина за експлозията в мини “Ораново”, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда”.

Все още не е установено кой е разпоредил да се започне работа във въпросната галерия, след като такава задача не е записана в наряда от завеждащ смяната Росен Каменаров.

Поради това, че най-тежко пострадалити миньори са настанени в болница не е възможно от тях да се получи информация и да се изясни от кого е дадено разпореждането да се работи на 51-ва подетажна галерия, уточняват от пресцентъра.

Веднага след взрива е изготвен оперативен план за ликвидиране на последиците от аварията. По този план минните спасители извършват необходимите аварийно-възстановителни мероприятия, за да се осигурят безопасни условия на достъп до работните места на минните специалисти от страна на инспектори от Областната инспекиця по труда – Благоевград и Главна инспекция по труда.

Целта е да се извърши обстоен оглед за установянане на обстоятелствата, при които е възникнала аварията.

Успоредно с тези действия продължава разследването на причините за инцидента, като се вземат писмени обяснения от миньорите, които са били на работа по време на взрива.

Газовата експлозия става малко след 12.00 ч. по обяд в 51-ва галерия на рудника, при която са пострадали 9 работници. Седем от тях са настанени в Пирогов, а останалите в благоевградската болница.

На работниците от първа смяна, от 07.00 до 14.00 ч., от завеждащ смяната Росен Каменаров е поставена задачата да се добиват въглища на 52-ра подетажна галерия.

На 51-ва не е работено в събота и неделя поради необходимост от ремонт на вентилатора, който осигурява проветряването на тази минна изработка.

В понеделник, деня на инцидента, паралелно със започването на добив на въглища в 52-ра галерия, е извършен и ремонт в 51-ва галерия. Към 12.00 ч. трима работници - Живко Серафимов - майстор миньор, Росен Найденов - помощник миньор и Борислав Докузов - газомерач, са качват по уклона, свързващ двете галерии.

В писмените показания на миньора Бойко Петлички се твърди, че той чул да пускат машината, верижен транспортьор, веднага след което последвала експлозията.

В момента инспектори от Областната инспекция по труда в Благоевград са в района на рудник "Ораново" и продължават проверка по случая.