До седмица се структурира Регионалната здравна инспекция, оглавява я д-р Огнян Чилев
До седмица се структурира Регионалната здравна инспекция, оглавява я д-р Огнян Чилев / снимка: Дарик - Благоевград

До седмица новата Регионална здравна инспекция в Благоевград ще бъде структурирана, заяви директорът й д-р Огнян Чилев, на когото днес е първият работен ден на ръководния пост.

Новата инспекция ще обедини дейностите, извършвани досега от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Регионалния център по здравеопазване. Директорите им, съответно д-р Лена Павлова и д-р Анатоли Тачов, вече са освободени от ръководните длъжности.

Регионалната здравна инспекция ще се състои от няколко дирекции. Дирекция "Медицински контрол" ще отговаря за всички лечебни заведения, общопрактикуващи лекари и аптеки. Досегашните дирекции за надзор на заразните и паразитните болести и за здравен контрол се запазват.

С новата Агенция по храните част от дейностите ще отпаднат от РЗИ, но все още не е ясно кои и кога ще стане това, тъй като структурирането на агенцията също не е приключило, коментира д-р Чилев.

Отделна дирекция в новата Регионална здравна инспекция ще контролира и отчита лабораторните изследвания. Дирекция "Профилактика на болести и промоция на здравето" към РЗИ - Благоевград ще има и едноименен отдел, с какъвто няма да разполагат много инспекции в страната, поясни д-р Огнян Чилев.

136 души ще работят в РЗИ - Благоевград. Ако се наложат съкращения, те ще са на административен персонал, но особени сътресения не очаквам, обяви още здравният директор. 

Д-р Огнян Чилев е специалист Уши, нос гърло с 30-годишен стаж в благоевградската болница. Част от стажа му е като завеждащ отделение.