/ Община Благоевград
По разпореждане на кмета Илко Стоянов! Община Благоевград дарява дървесина, придобита от почистването на коритото на река Благоевградска Бистрица, на социално слаби жители, съобщиха от Общината.

Община Благоевград

Над 60 социално слаби жители, живеещи на територията общината ще получат дървесина за огрев, придобита при дейностите по почистване на река Благоевградска Бистрица.

Населението на Благоевград е намаляло с над 31 хиляди души за 10 години

Решението е на кмета Илко Стоянов, а целта е хора от уязвими групи да бъдат подпомогнати за предстоящия зимен сезон. Дървесината ще бъде разпределена по 3 куб. м. между лица, които не получават социални помощи за отопление.

Община Благоевград

По време на първия етап от почистване са изрязани и складирани близо 200 куб.м. Списъците, по които се отпуска дървесината, са предоставени от Дирекция „Социално подпомагане“ и Доброволно формирование „Георги Измирлиев - Македончето“.

В продължение на няколко месеца служители на ОП „Озеленяване“ извършваха дейности по почистване на коритото на река Благоевградска Бистрица от саморасли храсти и дървета, с цел превенция на наводнения при евентуални обилни валежи.

Първият етап от акцията се осъществи в участъка от баражите при алеята за парк "Бачиново“ до мястото на вливане на рекаБлагоевградска Бистрица в река Струма. През пролетта на 2023 г. ще стартира и вторият етап от почистването, като ще бъде обхванат периметъра от баражите в посока парк "Бачиново“.