Четвъртокласниците са с по-ниски резултати по български и математика спрямо 2012-а
Четвъртокласниците са с по-ниски резултати по български и математика спрямо 2012-а / снимка: Sofia Photo Agency

По-ниски резултати по Български език и литература през тази в сравнение с предходната година, показват данните от националното външно оценяване за 4-ти клас. Експерти от просветното министерство обясняват понижения успех с новия формат на изпита, по международното изследване Пърлс.

По Български език и литература достигнатият резултат - среден процент постижимост тази година, е 67,05%, в сравнение с 2012 г., тогава резултатите са били 72,65%. Тази година по Математика достигнатият резултат е 69,8%, Човекът и природата - 81,25%, Човекът и обществото - 74,2%. По Математика също в предходната 2012 г. е имало по-висок резултат от 70,9%. При другите два предмета достигнатият резултат през тази година е по-висок в сравнение с предишната.

74% от четвъртокласниците покриват общообразователния минимум за завършване на прогимназиален етап, показват още анализираните резултати. Сред градовете с най-високи резултати по традиция са Смолян и София, а с най-ниски, отново по традиция - Силистра, Сливен и Кърджали.

Според образователния министър проф. Анелия Клисарова, онези 26% от четвъртокласниците, които не са успели да се справят с външното оценяване, са тези, които са най-застрашени от изпадане от системата на образованието. „Дори един ученик да остане неграмотен, това е сериозно и е проблем. А като кажем, че са близо 24 - това е много сериозен проблем. Трябва да се работи с тези ученици, да им се даде втори шанс, за да могат да покрият този тест. Това е индивидуалната работа с изоставащите ученици”, обясни тя.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание”, коментира, че най-трудно за четвъртокласниците по български език е тълкуването на поведението на литературните герои, а по математика - геометричните задачи с логическо мислене.

„И през следващата година практическата насоченост на знанията, усъвършенстването на тестовете чрез разнообразяване на видове задачи и задачи от отворен тип ще продължаваме да даваме”, обясни тя.

Националното външно оценяване включва 1871 училища, 59 637 ученици от 4-ти клас. На изпита по Български език и литература са се явили 56 800, по математика - 56 755, Човекът и природата 57 029, Човек и обществото - 56 778. Над 95% от учениците са участвали в националното външно оценяване.

Външно оценяване на учениците от 4 клас се провежда всяка година от учебната 2006/2007 г., когато за първи път беше използван тестът като метод за проверка на държавните образователни изисквания за учебното съдържание по учебните предмети Български език и литература, Математика, Човекът и природата и Човекът и обществото.

Междувременно стана ясно, че на сайта на МОМН вече са публикувани резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в 7-ми клас. Подробна информация за резултатите от проведените изпити в 7-ми клас ще бъде представена и анализирана от експерти следващата седмица.

Още вчера стана ясно, че Министерството на образованието няма да анулира сгрешената трета задача от изпита за външно оценяване на седмокласниците. От ведомството се аргументираха, че анализ на резултатите на учениците показва, че те не са се затруднили или заблудили относно задачата и 74,6% от тях са избрали верния отговор.