Четирима от хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград днес последно на работа
Четирима от хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград днес последно на работа / netinfo
Началникът на отделението по хирургия в благoевградската болница д-р Николай Георгиев, старшата сестра Красимира Киркова, Валентина Петрова – оператор прием данни и Гергина Николова – санитар, получиха днес заповеди за прекратяване на трудовите договори, разписани от управителя на здравното заведение д-р Петър Гайдарски. Освен четиримата, които днес последно бяха на работа, молби за напускане с различен срок на предизвестие, са подали още 9-ма работещи в отделението, сред които д-р Любомир Янакиев, д-р Тошко Тодоров, д-р Теодор Велчев, д-р Росен Михалков.

Това е личен избор на колегите, не можем да задържим хора, които не желаят да работят в отделението, коментира за Дарик д-р Гайдарски. В момента в МБАЛ – Благоевград няма криза за лекари, както и за медицински сестри. Отделението по хирургия не е спряло и няма да спре да работи, категоричен е управителят на болницата.

По думите му масовите напускания на лекари се дължат и на новоразкритата частна болница „Пулс”, където се пренасочват голяма част от кадрите на МБАЛ. В държавната болница си има правила и се работи в условия, определени от рамковия договор, така че не можем да задържим насила тези, които искат да работят в частния сектор, заяви д-р Гайдарски.

От утре хирургично отделение ще обслужват четирима лекари д-р Мишо Николов, доц. Димитър Недин, д-р Николай Нешев и д-р Александър Соколов. При нужда ще се включва и управителят на болницата, увери самият той. Към екипа ще бъдат привлечени още двама специалисти – единият с 10-годишен стаж като хирург, а другият - млад лекар. Чакаме потвърждение за работа в отделението и от още двама хирурзи от столицата, съобщи д-р Петър Гайдарски.

Не намирам нищо изненадващо и нищо странно във връчените ни днес заповеди за прекратяване на трудовите договори, въпреки че част от тях не са с изтекли предизвестия.

Не е тайна за никого, че масовите напускания на дългогодишни лекари специалисти от МБАЛ са заради несъгласия с действията на сегашното ръководство, коментира пред Дарик бившият вече началник на отделението по хирургия д-р Николай Георгиев.

Той обаче отказа повече подробности за неговите и мотивите на колегите му за напускане на здравното заведение. Искам дебело да подчертая, че нито един пациент няма да бъде върнат и че нуждаещите се могат да разчитат на професионално обслужване 24 часа в денонощието, заяви още д-р Георгиев.

Според него неявяването на представител на здравното министерство на събранието на акционерите през миналата седмица показва, че ведомството не само не се противопоставя на действията на сегашното ръководство на болницата, а му оказва и подкрепа.