/ Маргарита Петкова
Защо здравето на хората се превърна в стока? Защо са скъпи лекарствата? Защо плащаме здравни осигуровки, а за лечение плащаме пак и много? Защо нямаме доверие в полиция, съд и прокуратура? Има ли закони в тази държава и има ли изобщо държава?  На тези и още много въпроси, свързани с вътрешната и национална сигурност, здравеопазване, образование и социална политика търси отговор опозицията в диалог с хората от цялата страна.

БСП представя „Визия за България” в Пиринско

Своята "Визия за България“ социалистите представят вчера и днес в цялата Благоевградска област. Снощи в Гоце Делчев бяха народните представители - проф. Георги Михайлов, Иван В. Иванов, Георги Гьоков и Богдан Боцев.

Болниците не трябва да са търговски дружества, категоричен беше пред жителите на Гоце Делчев проф. Георги Михайлов, който представи визията на експертите в сферата на здравеопазването. Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването накърнява интересите на пациента, добави още той на срещата с гоцеделчевци.

 „Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания- българинът поставя на първо място проблема със здравето. Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце.

„Болниците не трябва да са търговски дружества, само с цел печалба. Нашата основна теза е - да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски дружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства“, подчерта депутатът.

По думите му Визията залага на разпределение на обществените средства за здравеопазване на регионален принцип. Той каза, че БСП в здравеопазването и в другите сфери от Визията си не предлага партийна програма, а дискусия, в която да се намери едно общо решение на проблемите на България, така че всички да живеем по-добре.

„Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива“, заяви депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов. Той подчерта, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР.

БСП представи визията си за управлението на страната

„Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР,  създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството“, коментира той.

Според него, поради случващите се политически безобразия трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти  в системата. „Средствата, които се харчат в системата на сигурността трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си и за подобряване на материалната база.

„Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат България, висока е смъртността в страната, ниска е  продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери“, заяви народният представител Георги Гьоков. 

БСП представи Визия за България в Гоце Делчев
Снимка: Маргарита Петкова


Той обясни, че в момента управляващите решават един сериозен проблем на икономиката - липсата на работна ръка - с улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго - да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.   

"Държавата трябва да се върне в икономиката - ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предприятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни“, заяви депутатът от Гоце Делчев - Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.

Присъстващите на продължилата близо 3 часа дискусия граждани поставиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с липсата на работна ръка, демографската криза, ниските доходи на хората, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България, какъвто опит община Гоце Делчев има.