/ БГНЕС
БСП представи визията си за управлението на страната
98302
БСП представи визията си за управлението на страната
  • БСП представи визията си за управлението на страната
С проекта "Визия за България" БСП дава заявка за управление на държавата и алтернатива на системата. Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, днес не се обръщаме към политическите си опоненти, обръщаме се към народа си, заяви при представянето на проекта в НДК лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от Българската телеграфна агенция.
 
Тя допълни, че не претендират, че са всезнаещи и затова се обръщат към всеки сънародник с молба да чуе идеите на левицата и ако има желание, според възможностите си, да се включи в процеса. По думите на Нинова системата убива, както първи са го изрекли майките на децата с увреждания, и затова тази система трябва да бъде сменена. БСП започва разговор за тази промяна и ще подложи проекта си на широко обществено обсъждане.

Корнелия Нинова БСП проект НДК
БГНЕС

БСП предлагат промени в четири ключови сфери - икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства, заяви Нинова и допълни, че в момента не обществото, а малцина се възползват от тях. Тя каза, че БСП не е против концесионирането, но балансът е бил нарушен и трябва да се възстанови. От БСП предлагат онези стратегически обекти, които са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. Да не се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, "Български пощи", многопрофилни болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и др. Тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, искат от левицата.
 
Трябва да започнем да градим собствено българско родно земеделие, което не е зависимо само от европейско финансиране, каза Нинова. От БСП са за намаляване на ДДС върху храните.

Корнелия Нинова БСП проект НДК
БГНЕС

БСП предлага адаптиране на образованието към дигиталното поколение. Това е бъдещето на младото поколение, закъснели сме, каза Нинова. Тя призова да се използват иновационни образователни технологии - облачни технологии, учене в мрежи и др. По думите й сега системата кара децата да наизустяват без да анализират. Трябва да се наблегне на възпитанието и на културата, смята тя. Не на джендър идеологията в българските училища, призова Нинова и с това предизвика аплодисменти в залата. Съвременните християнски ценности са ни по-скъпи от третия пол, допълни тя. От БСП предлагат безплатни детски градини, един учебник за един клас за цялата страна. Според Нинова общественият ресурс трябва да отива за държавните и общински училища.
 
В сферата на здравеопазването от БСП предлагат намаляване на ДДС за лекарства, медицински изделия и храни. Предлагаме ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък и медицински изделия, каза Нинова. От БСП искат и забрана на реекспорта на лекарства. БСП иска премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната му с принципно нов статут, отговарящ на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването.

Корнелия Нинова БСП проект НДК
БГНЕС

Корнелия Нинова БСП проект НДК
БГНЕС

Регионализиране на икономиката, предлагат още от БСП. Предвиждат създаване на фонд за сближаване между регионите и приоритетни програми за изостаналите региони.
БТА