Брюксел ни критикува за учителските заплати
Брюксел ни критикува за учителските заплати / netinfo
"Заплатите на учителите в България са сред най-ниските в Европа, а условията на работа - най-лоши. Не може при подобна картина да се очаква качествено образование в българските училища". Това заяви на пресконференция в Благоевград генералният секретар на Комитета по образование в Брюксел Мартин Ромер.

"Знаем, че страната ви е в преходен период, но въпреки това правителството трябва да си даде ясна сметка, че само с инвестиции в образованието, младите хора и учителите, България може да заеме достойно място в Европа", допълни той.

По думите му от Комитета по образование в Брюксел подкрепят напълно стачката на българските учители, организирана от двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ, проведена през миналата година.

"Въпреки че благодарение на протестите, продължили месец и половина, се постигна известно увеличение на учителските възнаграждения, според нас размерът на заплатите в страната продължават да са изключително ниски", каза още Ромер.

Според него няма как в България да има качествено образование при подобни ниски заплати на учителите. "Управляващите трябва да знаят, че социалният диалог и преговорите, които се водят в просветното ведомство, трябва да са определящи за просперитета в образователния сектор", заяви още Мартин Ромер.

Тази сутрин главният секретар на Комитета по образование в Брюксел заедно с председателя на СБУ Янка Такева са имали среща с просветния министър Даниел Вълчев. На нея са обсъждани освен заплатите в сферата на образованието, така и предстоящото създаване на Европейски комитет, който ще се занимава със социалния диалог между различните институции.

"Професионалните въпроси, които ще бъдат разглеждани в този комитет, могат да помогнат и на българската страна да се постигне по-високо качество на образованието", каза Ромер.

В заключение той заяви, че от Комитета стоят изцяло зад лидерите на двете синдикални организации, които бяха дадени на съд от родители за нарушаване правата на децата им. "Ако тази съдебна процедура не приключи, ще сезираме Европейския съд", закани се Ромер.