Бившата секретарка Анна Донкова стана кмет на Мосомище, бившият й шеф Иван Ламбрев подава жалба за касиране на вота
Бившата секретарка Анна Донкова стана кмет на Мосомище, бившият й шеф Иван Ламбрев подава жалба за касиране на вота / netinfo
Анна Донкова от ПП „Зелена България” спечели изборите в гоцеделчевското село Мусомище на проведения вчера балотаж. Тя изпревари само с два гласа опонента си от ГЕРБ Иван Ламбрев, който е бивш кмет на селото, а Анна Донкова бивша негова секретарка.

Според протоколите от общо гласувалите 1461 жители на селото, за Анна Донкова са гласували 683-ма избиратели, а за Иван Ламбрев – 681, при избирателна активност 76 %.

Веднага след като бе обявен резултатът, Ламбрев заяви, че ще го обжалва. „В седемдневен срок ще депозирам жалба в Административен съд - Благоевград и ще настоявам за касиране на проведения на 14 юни балотаж на частичните избори, които насрочи президента Георги Първанов след касирането на редовните местни избори през есента на 2007 г."

Този път, според Ламбрев, нарушенията са били още по-фрапиращи, особено с грешно отпечатаната партида бюлетини, която е обърка гласоподавателите и е напълнила урните с 87 невалидни бюлетини, 53 в негова полза и 34 за Анна Донкава.

"Не слагам в това число празните пликове, защото при тях вотът е ясен и неоспорим. След като не намириха квадратчето за отметка, гласоподавателите часове наред гласуваха като поставяха знаците си за вот на различни места. Не са признати бюлетини с „ да” и отметка срещу името на кандидата, както и такива с подчертано или зачерктнато едно от имената, което объркване произтече единствено от техническата грешка, за която ОИК се произнесе около обяд, когато бяха гласували вече повече от 40 % от избирателите", уточни Ламбрев.

"Решението на ОИК бе, че признава за валидна всяка бюлетина само с отбелязана отметка върху цифрата. Десетки избиратели още тогава споделиха, че след като не са намерили квадратчето, са направили отметки срещу името. Тези бюлетини би трябвало да бъдат признати за валидни от ОИК или да се обяви целият избор за невалиден поради допуснатата техническа грешка при отпечатването на изборните книжа", заяви Иван Ламбрев.