Агенцията по храните няма да спира пръскането срещу насекоми в Гоце Делчев
Агенцията по храните няма да спира пръскането срещу насекоми в Гоце Делчев / Дарик, архив

От Българската агенция по безопасност на храните няма да спрат с пръскането срещу насекомите, които пренасят заразния нодуларен дерматит. От агенцията уточниха, че препаратът не е опасен, но трябва да се спазват определи изисквания при пръскане на площите.

Тази сутрин над 50 пчелари се събраха на селскостопанското летище край Гоце Делчев и не позволиха на хеликоптерите, базирани там, да излетят, за да пръскат. Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно.

Според д-р Марин Маринов, главен експерт в Дирекция "Здравеопазване на животните" в Българската агенция за безопасност на храните, обаче притесненията им са неоснователни.

„Досегашният ни опит показва, че при третиране на площите с този препарат, няма проблеми, ако пчелите са затворени в кошерите. Досега сме обработили редица области като Хасково, Пловдив, Стара Загора, цялото поречие на Дунав и никъде не е имало проблем с пчелините", увери експертът.

Той увери, че препаратите се разпръскват само сутрин, когато пчелите все още не са напуснали кошерите.

„Ако стопаните наистина ги затворят, няма да има никакъв проблем. Уведомителни писма за района на Гоце Делчев са изпратени още на 29 юни, имаме потвържедине от кмета, че са уведомени пчеларите. Не можем да изменим териториите, защото там е установено заболяването нодуларен дерматит", допълни д-р Марин Маринов.