77 семейства отбелязаха златни и сребърни сватби в Разлог
77 семейства отбелязаха златни и сребърни сватби в Разлог / Снимка: Вероника Атанасова

23 златни и 54 сребърни сватби отбелязаха 77 семейни двойки от Разлог на специално тържество, организирано от директора на обредния дом в града Рени Рачева.

Юбилярите бяха посрещнати с китка здравец от най-младото семейство в Разлог - Силвия и Тодор Василеви, кмета инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина. Двойките подновиха брачните си клетви и се подписаха в летописната книга на Община Разлог по време на тържествената церемония. Те получиха брачни свидетелства, специални албуми и типичните за разложкия край пушета.

По традиция и стар разложки обичай златните юбиляри предадоха на по-младите питка хляб и огън като символ на любовта и семейното огнище, а те от своя страна ги предадоха на най- младото семейство сключило брак в Разлог. В ролята си на кум бе кметът, който бе даруван с кърпа и точилка и с тях поведе кумувото хоро. Като специален гост на събитието юбилярите му поднесоха и печено прасенце, а той им пожела да продължават да се обичат и уважават още дълги години.

Празнуващите двойки бяха поздравени от местна певческа фолклорна група с ръководител Тодор Прешелков. Празничната вечер бе изпълнена с много емоции, веселие и наздравици.

Според много от семействата най-важното за запазването на брака е любовта, уважението и разбирателството.

Бляскавото събитие е традиционно, датира от 1985 година и се отбелязва в навечерието на деня на християнското семейство и младеж.