4 г. затвор за Георги Николов-Дупката заради рекет над Банскалията
4 г. затвор за Георги Николов-Дупката заради рекет над Банскалията / Дарик, архив

4 години лишаване от свобода получи Георги Николов от Благоевград за изнудване.
54-годишният мъж е осъждан многократно, като последната присъда е изтърпял на 21 януари 2012 година.

Междувременно от 2002 г. той бил свидетел по друго дело, водено от Окръжна прокуратура – Благоевград, срещу Стефан Назъров, Златко Георгиев и Спас Покровнишки. Тримата обвиняеми по това досъдебно производство в съучастие с цел да набавят за себе си облага са принудили Георги Николов с прякор Дупката чрез сила да се разпореди против волята си с неустановена парична сума, златни бижута, лек автомобил „Опел Вектра“ и часовник, с което му причинили имотна вреда. В хода на разследването по това дело било установено, че Димитър Сукалински - Банскалията също имал отношение по случая, тъй като бил в заведението заедно с обвиняемите във въпросния ден, поради което бил разпитан като свидетел. Тази версия била поддържана и от самия Николов, който сочел като извършители Назъров, Георгиев и Покровнишки, а за свидетеля Сукалински твърдял, че само ги придружавал.

Към началото на 2012 г. разследването по това дело още не било приключило, а Георги Николов изтърпявал наказание в затвор в Бобов дол. Възползвайки се от обстоятелството, че действията по разследването продължават с негово участие, той решил да спечели пари по незаконен начин. Единият от тримата обвиняеми бил обявен за изчезнал, а от другите двама Николов се страхувал. Единственият човек, от когото би могъл да получи пари чрез заплаха за промяна на показанията си по делото и прехвърляне на отговорността за случилото се бил Димитър Сукалински.

След като Николов излязъл на свобода той започнал с опити за изнудване на Сукалински, чрез директни заплахи, телефонни обаждания и срещи, предявяване на размера на исканата парична сума и условия на нейното предаване. Това основателно притеснило Банскалията, който започнал да търси пари назаем от познати, като им обяснявал основанието за това. Междувременно той се обърнал и към адвокат, който го посъветвал да подаде жалба за изнудване в полицията.

Една вечер Сукалински изпратил SMS на Николов с текст: „Престанете да ми звъните и да ми досаждате щото ще ида в полицията и прокуратурата да пусна жалба, че ме изнудвате”. Това не отказало обвиняемия от намеренията му да получи исканата сума от 1000 лева.

На разпит пред съдия, състоял се на 29.03.2012 г. в Окръжен съд – Благоевград, Николов заявил, че именно Сукалински е извършителят на престъплението от 2001 г., тъй като именно той го заплашил да даде всичко, което има и в противен случай щял „да извади пушката отзад в багажника и да го застреля“.

В хода на досъдебното производство били иззети и доброволно предадени мобилни телефони и SIM-карти, изискани били и разпечатки от трите мобилни оператора, назначени и изготвени технически експертизи.

След проведено съдебно следствие Окръжен съд – Благоевград призна подсъдимия Николов за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание четири години лишаване от свобода.

Присъдата на Благоевградския окръжен съд може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.