33 деца от община Благоевград получават приемна грижа от началото на годината
33 деца от община Благоевград получават приемна грижа от началото на годината / Dariknews.bg, архив
33 деца от община Благоевград получават приемна грижа от началото на годината
85095
33 деца от община Благоевград получават приемна грижа от началото на годината
  • 33 деца от община Благоевград получават приемна грижа от началото на годината

33 деца на възраст от 0 до 15 години от община Благоевград получават семейни грижи по проект "Приеми ме" от началото на годината. Tе са настанени в 29 професионални приемни семейства.

"Грижите, които трябва да предоставят приемните семейства към децата са много индивидуални съобразно детето. Доброволните приемни родители преминават единствено и само базово обучение, а професионалните приемни родители преминават специализирана грижа на обучение", коментира Стоянка Димитрова от екип "Приемна грижа" към Община Благоевград.

В обучението на приемните родители са включени различни теми, съобразно това как един приемен родител трябва да посрещне нуждите и грижите за едно дете. То се провежда в рамките на 68 часа, като по време на него се прожектират филми и се дават реални казуси от практиката в домовете за деца.

"Целта на обучението е самите кандидати да осъзнаят собствената си мотивация и това защо ще минат по този път, да осъзнаят необходимостта и ролята си за грижата към децата", допълва Йорданка Шопова от екип "Приемна грижа".

Проектът „Приеми ме” се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Неговата цел е да се усъвършенства и разшири обхвата на услугата "приемна грижа" за отглеждане на деца в риск от 0 до 18 години и до 20 години, ако са учащи, в семейна среда. Акцент е поставен към развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, които според статистиката са 33,5% от общия брой. Доставчик на услугата "Приемна грижа" е Община Благоевград. Екип от специалисти към Общината и отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" обединяват усилия, за да помогнат както на децата, които се нуждаят от приемна грижа, така и на приемните семейства, в които биват настанявани.

В звуковия файл чуйте: Стоянка Димитрова и Йорданка Шопова от екип "Приемна грижа" към Община Благоевград.