25-членна делегация от Солун проучва бизнес климата в Благоевград
25-членна делегация от Солун проучва бизнес климата в Благоевград / netinfo
Делегация от Солун, представена от 25 бизнесмени, развиващи дейност в различни отрасли, се срещна със свои потенциални партньори от Благоевградски регион.

Срещата е част от проект „Създаване и предлагане на нови трансгранични услуги за подпомагане на малки и средни предприятия и обмен на ноу-хау в използването на информационните технологии”, изпълняван съвместно от Търговско-промишлените палати в двата областни центъра.

75 % от средствата по проекта са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, останалите са национално съфинансиране.

Идеята е да създадем нови пътища за сътрудничество между предприятия от Благоевград и Солун, които да осъществят трансгранични инвестиции в двата региона, заяви по време на работната среща Ромео Шатев – председател на Търговско-промишлената палата в Благоевград.

В презентацията му пред гостите от южната ни съседка, той обяви, че в последните няколко години бизнес климатът в България е коренно променен, особено в туристическите градове.

Според него крайно време е, особено след присъединяването на страната ни към ЕС, контактите между бизнеса в двата региона да се засилят с реални съвместни проекти и инвестиции.

По последни данни на Националната статистическа служба в Солун, търговският обмен и размерът на инвестициите между Гърция и България за първите шест месеца на настоящата година е над 1, 222 млрд. евро, което бележи ръст от 37, 6 % в сравнение със същия период на миналата година, обяви по време на срещата Теодорос Ставридис – представител на ТПП – Солун.

Той допълни, че след Австрия и Германия, Гърция заема трето място по инвестиции в България.

Според Ставридис днешната среща е изключително ползотворна и за двете страни и е добро начало за нови бизнес партьорства между Солун и Благоевград.