/ Община Смолян
Съборът ще събере над 7 000 изпълнители
Мащабни реконструкция на народния бит и традиции и исторически възстановки ще има в трите дни на "Рожен" -Събор на народното творчество и животновъдство 2023, съобщиха от Община Смолян.

От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изградено истинско етно селище с възрожденски битови кътове, седенки, хайдушко кафене и занаятчийски дюкяни.

Лили Иванова отмени концерта си за откриването на пилона на Рожен

На място ще бъде пресъздаден светът на сурвакарите, сватба и ще има възстановки на военно-полева болница от Освободителната война и гранична застава от Балканската война.

Изложби ще представят войнишкото творчество отпреди повече от век и интересни артефакти, свързани българската история и годишнините, които ще бъдат отбелязани на събора - 125 години от началото му, 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческите възстановки ще се включат над 160 участници от Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“, Пътуващо читалище „Бащино огнище“ и свободни реконструктори от цялата страна.

В етно селището те ще направят изнасят истински уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история. Три ще са „живите“ картини и възстановки по време на събора - Априлско въстание - 14 юли, от 16:00 часа, боевете на Шипка - 15 юли, от 11:00 часа и сраженията на средногоския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

Още много интересни експонати свързани с местните традиции, бит и обичаи ще могат да се видят по време на Роженския събор в мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“.

Тематична изложба за най-типичния родопски поминък - овчарството ще представи Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян. Ще има етнографски материали от сбирките на читалищата в Чепеларе, с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Съборът ще събере над 7 000 изпълнители от цялата страна и от българската задгранична диаспора. На четири сцени ще се проведе Националния фолклорен конкурс „Рожен“ в който ще участват самодейци певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли.

На 14 юли вечерта ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” , а на следващата вечер, 15 юли , на сцената ще излязат най-добрите родопски изпълнители в спектакъла „Звезден Рожен”.

Изграждането на пилона Рожен предизвика бурни реакции (ВИДЕО)

Част от фолклорната палитра ще е конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и Голямото роженско хоро, което ще се извива по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.

На Роженските поляни ще има още занаяти, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, конни атракции, народни веселби и хоротеки. В специализирани изложения посетителите ще видят местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата.

Забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница. Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме - 111-метровия пилон „Рожен“, на който ще се извиси националния флаг.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Още за „Рожен“ - Събор на народното творчество и животновъдство на http://www.rozhen.bg/bg/