/ пресцентър, Зелено движение
Ожесточен спор в социалните мрежи и извън тях заради пилон с българския флаг. Планът е съоръжението, високо 111 метра, да бъде открито до средата на юли на Роженските поляни. Пилонът ще бъде най-високият в Европейския съюз. И се изгражда на терен частна собственост, разказва инициаторът Симеон Караколев, управител на фондация „Наследство в бъдещето”.

Всички процедури са спазени. Що се касае до това какъв е теренът, това са ливади, където ежегодно влиза селскостопанска техника. По време на събора има стотици камиони със стока на изложители”, обясни той, предаде NOVA.

Инициаторите на проекта за пилона на Рожен: Построяването му е напълно законно

Целта е национална гордост по случай 111 години от освобождението на Родопите.

Идеята на пилона е да вдъхне малко повече национална гордост и самочувствие на българите. Това да извисиш българското знаме на такава височина е нещо уникално”, каза още Каролев.  

Фотографът Цветан Томчев обаче възприема внушителния пилон като политически ход. Най-вече заради това, че сред дарителите имало държавни дружества.

Депутати от ПП-ДБ питат регионалния и земеделския министър за пилона на Рожен

Това е частна инициатива с държавни пари за сформирането на някакъв политически проект под формата на патриотично начинание. Аз лично съм изумен”, коментира фотографът Цветан Томчев.

Съоръжението ще впечатли младите, убеден е Виктор Стоянов от фондация „Македония”.

Това е националният ни флаг. Той дава енергия на българите Ние сме стара нация, която има своята роля в Европа”, твърди той.

„Ходя на съборите всяка година. Не мога да си обясня тези хора нормални ли са да осакатят природата, да изровят свещената Родопа планина и да забият едно желязо, защото били големи патриоти”, каза още фотографът Цветан Томчев.

От Министерството на земеделието казват, че земята, на която се изгражда пилонът, е с променено предназначение. По план трибагреникът на 111 метра височина трябва бъде развят на 13 юли. А на церемонията ще пее и примата на българската естрада Лили Иванова.