/ iStock/Getty Images
"В МБАЛ-Смолян започва работа лабораторията за PCR тестове, която вече е вписана в списъка на Министерството на здравеопазването", съобщи д-р Марин Даракчиев, директор на болницата.

Учител от Девин загуби битката с Covid-19

През тази седмица лабораторията ще извършва само тестове за нуждите на болницата в тясно сътрудничество с Националната референтна лаборатория, като предстои сключване на договор с НЗОК.

"През изминалата седмица продължава ескалацията на броя на заразените с ковид пациенти в областта, като епидемичната обстановка остава сериозна", според д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. Деветнадесет са смъртните случаи на пациенти с коронавирус в Смолянско през последната седмица.

Положителните проби за коронавирус през последните 7 дни са 154, с което броят на заразените в областта от началото на пандемията достига 1170. Сред позитивните са двама лекари, седем медицински сестри, санитар, социален работник, трима учители и един ученик. Жертвите на заразата станаха общо 77, като почти една четвърт от тях са починали през миналата седмица.

13 новозаразени в Смолянско, шест души починаха

В МБАЛ-Смолян сега се лекуват 63 пациенти с ковид, от които 4 са на интензивно лечение. Болничните легла, предвидени за лечение на болни с коронавирус, са увеличени до 94, което е почти една трета от местата.

Ръководството на МБАЛ-Смолян има готовност да повиши капацитета на ковид леглата до 50 процента от капацитета при необходимост. Трите специализирани болници за рехабилитация в областта са заявили, че също имат готовност да разкрият звена с ковид легла, ако епидемичната обстановка го наложи.

В четвъртък предстои заседание на Областния кризисен щаб, на което ще се реши дали се налага въвеждане на дистанционно обучение за училища в областта. Нивото на заболяемост и отсъствие на ученици засега остава ниско - около 8-10 процента, уточняват от щаба. 
БТА