/ IStock
Мобилен COVID кабинет работи от днес пред МБАЛ - Смолян, съобщиха от болницата. По този начин лечебното заведение изпълнява разпореждането на министър проф. Костадин Ангелов за разполагане на мобилни пунктове пред всички държавни болници.

В мобилния кабинет ще се обслужват пациенти със съмнения за коронавирус, транспортирани от Спешна помощ, уточнява пресслужбата на болницата. Разположен е на рампата на функциониращия от месец март COVID кабинет в структурата на Спешно отделение на МБАЛ - Смолян.

Мобилният пункт е напълно оборудван с възможности за прегледи, измерване на витални показатели, венозни инфузии, кислород.

"МБАЛ-Смолян от самото начало на пандемията има разкрит COVID-кабинет. В двора на болницата се намира и инфекциозният кабинет, където работят инфекционисти", уточнява изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев. По думите му мобилният кабинет ще се използва, когато на рампата пристигнат повече от една линейки на Спешна помощ, което преди две седмици е било ежедневно.

"Това е много добра възможност пациентът да не чака в линейката, а да бъде преместен в мобилния кабинет. Тестване за Covid-19 ще се прави само при съмнение и по предписание на лекар", коментира изпълнителният директор.

Болницата вече оборудва и лаборатория за PCR тестове, която се очаква да заработи в близките дни.

Новите случаи на коронавирус в областта през последното денонощие са 29, според данни на РЗИ. Сред позитивните са медицинска сестра и учител, преподавал в електронна среда. В областната болница са починали трима пациенти с коронавирус, който са имали придружаващи заболявания.
БТА