/ Регионален етнографски музей на открито „Етър“
Малки и големи плетоха заедно мартеници в откритата за първи път работилница "Традиция и стил" в Градския исторически музей в община Брацигово, който днес се включи в инициативата на Министерството на туризма "Денят за вас". Това съобщи пресцентърът на ведомството.

На най-малките посетители на музея, които са участвали в изработването на мартеници, са били раздадени майсторски свидетелства, а интересът към работилницата е продължил през целия ден.

Изложба и традиционни ателиета за изработка на мартеници в Националния етнографски музей на БАН

През съботния ден музеят е отчел засилен интерес, дори от хора, които вече са го посещавали, но са решили отново да разгледат експонатите в деня на отворени врати за инициативата "Денят за вас". Туристи са дошли от Пловдив и Казанлък, както и българи, които живеят в Англия и Франция. Всички гости са били посрещани с погача от домакините.

Освен сами да си направят мартеници, гостите на музея са имали възможността да разгледат и експонати, свързани с революционните борби на местните хора. В обекта са изложени знамето, ушито от Ана Гиздова, оригинално черешово топче, библия, нож и револвер, върху които са се заклевали въстаниците, както и много предмети, принадлежали на героя Васил Петлешков.

Туристите с интерес са се запознали с типичното хайдушко облекло и с различни видове оръжия, използвани през Априлското въстание от 1876 г.

Добрият пример: Българчета в Северна Ирландия се закичват с мартеници от гайтан (СНИМКИ)

Безплатни за всички гости и жители на Брацигово са били музеят "Петлешкова къща", експозицията "Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането", разположена в комплекса "Попови къщи", и Етнографският музей "Къневата къща".

В петък с вход свободен е бил Историческият музей в Белово, където жителите на града са разгледали експозицията "Археология - Белово". Без входна такса са били също килийното училище в село Аканджиево от XIX век, където са изложени автентични учебни пособия, и къщата-музей на Александър Пипонков-Чапай в село Дъбравите. За всички желаещи да посетят двете села е имало организиран транспорт.

Направете мартеници от гайтан и участвайте в конкурса на музей „Етър” (СНИМКИ)

Севдалина Попова, директор на Историческия музей в Белово, заяви, че Белово е от общините, които прохождат в туризма, затова такива инициативи са много полезни.

Отчитайки успеха на "Денят за вас", през периода юни-септември миналата година в морски курорти, за зимния период в инициативата на Министерството на туризма желание за участие са заявили редица общини, сред които Банско, Белово, Белоградчик, Брацигово, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.
БТА