/ Регионален етнографски музей на открито „Етър“
Победителите получават отличителни и предметни награди
Продължава Националния детски конкурс „Мартеници от гайтан”, организиран от музей „Етър” за участници до 18-годишна възраст, съобщиха от музея.

На 02.02.2020 г.: Десислава и Петко се венчаха в „Етър” (СНИМКИ)

Конкурсът има за цел да обогати знанията на младите хора за първомартенската обредност и да ги запознае с приложението на гайтана в миналото и съвременността. В конкурса може да се участва както индивидуално, така и групово.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Мартениците трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали. Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на облеклото. Широкото му приложение през XIX век води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждане в употреба на гайтанджийските чаркове.

Най-много приходи от началото на века реализира музей „Етър” през 2019 г. (СНИМКИ)

Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в музей „Етър”. Съвременните възможности за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, мартеници.
 

Регионален етнографски музей на открито „Етър“


Участниците в конкурса „Мартеници от гайтан” трябва да изпратят изработените изделия, придружени с информация за имената, възрастта, класа, учебното заведение, клуба или читалището, адреса, телефонния номер и електронната поща.
 
Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Адресът за получаване на мартениците от гайтан е: град Габрово, пощенски код 5309, ул „Ген. Дерожински” №144, Регионален етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Мартеници от гайтан”.
 
Четири рецепти се борят за вота на публиката в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ (СНИМКИ)

Гайтан може да бъде закупен от Дюкяна в РЕМО „Етър” или поръчан на телефон 066/801-840.
Предлагат се гранчета бял гайтан с дължина до 14 метра, червен, син, зелен, жълт,  кафяв и черен гайтан с дължина до 13 метра.
 
Мартениците остават във фонда на музея. По време на конкурса, по предварителна заявка, в Център „Българка” се организират творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан с материали, предоставени от музея.
 
Назад във времето: Модерните мъже са носели тази дреха (СНИМКИ)

Мартеници могат да се изпращат до 20 февруари. В журито, което ги селекционира, влизат председател - майстор на изделия от гайтан, и двама музейни специалисти. Оценяват се оригиналност на мартеницата, сложност на орнаментиката, прецизна работа с гайтана.

Журито определя и мартениците, които да бъдат включени в изложба на музей „Етър”. Посетителите могат да я разгледат до 3 март. Наградите се връчват в две категории - индивидуална и групова, от първо до трето място.

226 070 са посетителите на музей „Етър” през 2019 г.

Победителите получават отличителни и предметни награди.
Допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.