/ Иконописно ателие в музей „Етър“
Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица
Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан.

Четири рецепти се борят за вота на публиката в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ (СНИМКИ)

Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа. Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

Назад във времето: Модерните мъже са носели тази дреха (СНИМКИ)

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

226 070 са посетителите на музей „Етър” през 2019 г.

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Мистичните коледарски песни, наричания и танци оживяха в музей „Етър” (СНИМКИ)

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов - Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.