/ iStock/Getty Images
Приемствеността, многообразието и фокус върху иновациите като ключови фактори за лидерство и прогрес на компанията

Дългогодишният ангажимент и възможностите за кариерно развитие, базирани изцяло на персонални качества, са показателни за отношението на една компания към служителите ѝ. Особено в турбулентните времена в последните няколко години, хората търсят сигурност, защита и възможност да докажат и развият потенциала си, а когато го получат, гласуват доверието си към работодателя. Именно в тази посока Vivacom се доказа като един от лидерите сред работодателите в страната – следвайки няколко основни принципа на компанията.
 
Създаването на условия за добра приемственост между поколенията и балансът между млади таланти и опитни служители е една от най-добрите формули за успех. Приемствеността между поколенията е много сериозно заложена в корпоративната политика на Vivacom. Пример за това е възможността за кариерно развитие на служители от най-ниското до високите позиции в компанията, като главният юридически директор Иво Златев, директорът „Развитие на продажбите“ - Августин Миланов, директорът „Фиксиран достъп“ - Александър Иливанов, старши мениджърът „Развитие на ИТ продукти“ Даниела Милева и редица други служители. Възможностите за развитие в компанията и предаването на опит са много важни за телекома, именно затова Vivacom продължава да развива своята стажантска програма и тази година отбеляза юбилейно 20-о издание. 

Vivacom


Над 80 служители, които са започнали като стажанти в компанията през годините, днес са на мениджърски и старши експертни позиции, а 20% от всички останали на работа след стажа, са поели и ролята на ментори на новите стажанти. Над 40% от служителите във Vivacom работят в компанията над 15 години, а от тях 22% - се развиват в нея вече повече от 25 години. Показателно за устойчивостта на политиката на многообразието и приемствеността в един основно технологичен бранш е, и, че близо 40% от ръководните позиции във Vivacom са заети от жени.

 „Важно е компаниите да се стремят да изградят работна среда на приемственост, толерантност и приобщаване, в която всеки е третиран с уважение и е оценен справедливо на база неговите умения. Vivacom е доказателство за това – години наред следваме тези принципи и се гордеем с резултатите“, казва Малина Чавдарова, директор „Човешки ресурси“ във Vivacom.
 
Водещ принцип на Vivacom e да интегрира принципите на многообразието и включването, които насърчават иновациите, но и създават комфорт и чувство за принадлежност у служителите. Тази година, телекомът се присъедини и към Хартата на многообразието в България и така още веднъж затвърди ангажимента си към ценностите, които гарантират, че талантът има равен шанс и единствено способностите на служителите определят развитието им.

Vivacom


Потребителите винаги са свидетели на успеха и крайния ефект на една услуга, но зад нея винаги се крие един силно мотивиран екип. А както става ясно в редица изследвания в последните години, един от най-ефективните методи за подобряване на работната среда е именно културата на многообразието и приобщаването. Основните принципи за многообразието са интегрирани отдавна в Кодекса за бизнес поведение и етика на Vivacom и са основополагащи за редица политики в тази посока чрез работещи практики и инициативи. Приобщаването на хората с различия - без значение дали говорим за възраст, пол, произход или други характеристики, има ключова роля в успеха на всяка компания. Важно е компаниите да се стремят да изградят такава работна среда, в която всеки е третиран с уважение и е оценен справедливо на база неговите умения.

„Живеем в един мултикултурен свят, в който правото да бъдеш себе си е неприкосновено. В корпоративен контекст задачата на компанията е да защити това право и на работното място и да съумее да създаде приобщаваща среда за подобряване на ефективността на бизнеса“, подчертава Чавдарова и уточнява, че: „Тази култура повишава креативността и ефективността, увеличава чувството за принадлежност към компанията, добавя стойност към бранда или крайния продукт чрез различните идеи, подходи и гледни точки на служителите. И разбира се, прилагането на тези принципи стимулира иновативните идеи“.

Именно иновациите ще са на фокус във Vivacom през следващите години, защото именно иновациите са ключът към бъдещето. Точно те са решаващият фактор, който предлага и откликва на нуждите на съвременния потребител с най-добрите възможни услуги, които са достъпни днес.

Vivacom


Следвайки тези основни принципи, телекомът зае 1-во място в категория „Любим работодател“ за 2023 г. при раздаването на престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2023. Повече за Vivacom като работодател и място, където можете да растете кариерно, ще имате възможност да научите при нас в следващите седмици.