Във Франция потегли първият градски лифт (СНИМКИ/ВИДЕО)
Във Франция потегли първият градски лифт (СНИМКИ/ВИДЕО) / Thinkstock/Getty Images

Първият градски лифт във Франция потегли в западния град Брест, където министърката на околната среда Сеголен Роаял отправи пожеланието и други градове да се сдобият с такова чисто, тихо и не особено скъпо превозно средство, предаде Франс прес.

Тестваха минибуси без шофьор по улиците на Париж (СНИМКИ)

"Транспортът по кабел, това наистина е транспортът на бъдещето, особено в претоварените от автомобилно движение населени места", изтъкна министърката, след като пропътува известно разстояние с една от двете кабини.

Словакия ще произвежда летящи автомобили (ВИДЕО)

"Ще обявя нов конкурс за проект за кабелен транспорт", посочи Роаял. "Няма нищо по-чисто от транспорта с лифт, нито по-обезопасено, няма нищо по-тихо и нищо, свързано с по-малко разходи", увери тя.

Камион без шофьор достави бира (СНИМКИ)

В Брест лифтът се движи над река Пенфелд, разделяща града на две. Досега за прекосяването й местните жители имаха избор само между два моста, силно задръстени в пиковите часове.

Двете кабини на лифта, който е част от мрежата на обществения транспорт в населеното място, могат да качват всяка по 60 души и да ги транспортират на разстояние от 420 метра за по-малко от 3 минути. Височината на съоръжението е 70 метра и то е в състояние да превозва около 1200 пътници на ден.

Как ще изглежда караваната на бъдещето?

Особеното при лифта в Брест е, че двете кабини, които могат да се движат при вятър със скорост близо 110 км/ч, не се разминават една до друга, а една над друга.
Другата специфика е, че част от стъклата на кабините, които са много здрави, се оцветява при наближаването на жилищните сгради, за да не се нарушава спокойствието на живеещите там.

Проектът е на стойност 19 милиона евро, половината от които са осигурени от субсидии. Вариантът с лифта беше предпочетен пред изграждането на мост, което щеше да струва между 30 и 60 милиона евро, според местната управа.

В Китай изпробваха автобуса на бъдещето (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лифтове в мрежата за градски транспорт вече има в Рио де Жанейро, Ню Йорк и Алжир. Във Франция този вид транспорт се насърчава чрез закон от 2009 година и се очаква скоро такъв да се появи и в други градове, сред които Орлеан, Тулуза, Гренобъл, Шамбери, Сент-Етиен и Кретей.

Източник: БТА