Успешно изпитание на ракетата, която ще изведе в космоса първия частен космически кораб
Успешно изпитание на ракетата, която ще изведе в космоса първия частен космически кораб / снимка: Reuters

Американската компания Спейс екс (SpaceХ), която на 7 май трябва да изпрати първия частен космически кораб до Международната космическа станция, изпита успешно ракетата носител, с която ще бъде изстрелян корабът Дракон, предадоха световните агенции.

Изпитанието на ракетата носител Фалкон-9 се проведе на космодрума във въздушната база Кейп Канаверъл в щата Флорида. За много кратко време - 2 секунди - бяха запалени деветте основни двигателя на ракетата, което позволи да се провери как работи цялото й оборудване.

Представители на компанията определиха изпитанието като успешно. Сега ще бъдат анализирани данните от уредите на борда на ракетата носител.

На 7 май в 9,38 ч. източно американско време /13,38 ч. по Гринуич/ ракетата Фалкон-9 трябва да изведе в орбита частния космически кораб Дракон. Това е първият частен космически апарат, който ще се скачи с МКС. За това скачване астронавтите на борда на МКС ще използват роботизираната ръка на станцията, която ще хване Дракон и ще му помогне при скачването.

В частната капсула ще има полезен товар от половин тон за МКС, сред който ще има и провизии за екипажа, посочва БТА.

Дракон ще се разкачи от МКС три седмици след скачването и ще се върне на Земята, пренасяйки товар от МКС. Кацането му е предвидено да стане в Тихия океан край бреговете на щата Калифорния.