Токийската телевизионна кула ще символизира красотата на Япония
Токийската телевизионна кула ще символизира красотата на Япония / netinfo

В Япония е утвърден дизайнът на най-високата в света кула за излъчване на цифрова телевизия, която ще се построи в токийския район Сумида-Дайто.

Кулата ще представлява ажурна конструкция с три “лапи” в основата, плавно преминаващи в кръгъл конус. Кулата ще се състои от пет секции, които ще я направят устойчива и на най-силните земетресения.

Авторите на проекта - архитектът Тадао Андо и скулпторът Киичи Сумикава, заявиха, че “са се постарали с формите на кулата да изразят уникалната красота на Япония”. “Новата Токийска кула” ще се издига на 610 м височина, което я прави два пъти по-висока от досега съществуващата в японската столица /330 м/. Тя ще счупи и рекорда на канадската CN-кула в Торонто с нейните 533 м. Предвижда се нейното строителство да приключи през 2010 г.

На 350 и 450 м ще бъдат построени специални площадки, от които посетителите и жителите на японската столица ще могат да наблюдават нейните красоти и даже символа на Япония - планината Фуджи.

Стойността на проекта е около 450 милиона долара, част от тях ще бъдат покрити от държавната телевизионна компания Ен Еч Кей и петте основни телевизии в страната. В момента страната Токийска кула излъчва само аналогова телевизия в пределите на столичния мегаполис. Специалисти посочват, че приемът на новата цифрова телевизия, която стартира на 1 април тази година, се затруднява от многобройните небостъргачи. /БГНЕС